![]() |
L'anunci de la data i la pregunta de la consulta l'han fet conjuntament el govern de la Generalitat i els líders dels partits favorables a l'autodeterminació. Foto: Alejandro García / EFE |
La pregunta serà doble. Per una part es votarà si es vol que Catalunya esdevingui un estat, sense concretar quin tipus d'estat. Seguidament, si la resposta és afirmativa, s'haurà de decidir si aquest estat ha de ser independent o si ha de mantenir alguna relació amb Espanya. D'aquesta manera s'estableixen tres opcions possibles: mantenir l'"statu quo", negociar una consideració d'estat federal o declarar la independència.
Durant la negociació s'han contemplat diverses dates. Hi havia veus que volien fer coincidir la consulta amb les eleccions europees, entre el 22 i el 25 de maig, però les altes esferes europees no volien que es restés importància a aquests comicis. Aquestes eleccions limitaven d'una altra manera, ja que no es poden convocar votacions durant els tres mesos anteriors i posteriors. Això ja provocava que es fessin a partir de setembre (organitzar-la per al març era massa just). Dins de setembre s'havia parlat del 14 de setembre, el diumenge anterior al referèndum escocès, però també s'ha considerat massa aviat per poder organitzar-la. Finalment s'ha establert per el 9 de novembre de 2014, 25 anys després de la caiguda del Mur de Berlín.
Les divergències entre les diverses forces polítiques catalanes havien marcat en els darrers dies un debat mediàtic, és per això que totes les formacions han destacat la importància de l'acord. Era difícil fixar una pregunta que acontentés tothom, però la formula de la pregunta encadenada ha permès l'acord.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada