dilluns, 18 de novembre del 2013

El casal popular "3 voltes rebel" s'omple per sentir a Pablo Iglesias i Raimundo Viejo

VA SER ORGANITZAT PER LA CUP DE BARCELONA EN COL·LABORACIÓ AMB EL CASAL

Els dos professors universitaris van aconseguir diumenge que el casal 3 voltes rebel, a Nou Barris, arribés al màxim de la seva capacitat. Els ponents van reflexionar i debatre sobre la definició de democràcia i la crisi del règim polític establert durant la Transició.
Raimundo Viejo, doctor en ciència política per les universitats de Santiago de Compostel·la i Humboldt de Berlín; i Pablo Iglesias, politòleg i professor de ciències polítiques a la Universitat Complutense de Madrid a més de presentador dels programes de televisió La Tuerka i Fort Apache, van ser els encarregats de fer les reflexions inicials per després obrir el debat.
L'acte va omplir de gom a gom el casal 3 voltes rebel.
Fotografia: Arnau Lleonart
Raimundo va començar la seva intervenció amb un xocant "la democràcia realment no existeix" que després va matisar explicant que "és el resultat del xoc de dues forces contingents: la democratització i la desdemocratització.". Com a exemple d'elements democratitzants Viejo va citar l'autodeterminació, els moviments socials, les ocupacions de pisos de la PAH, etc. Per contra, la corrupció, els GAL, etc. serien exemples de desdemocratització. Respecte al canvi de règim Raimundo Viejo va admetre que ens trobem en una crisi de règim però va voler matisar molt aquesta afirmació. Segons ell, aquesta crisi seria la convergència de diferents crisis: de legitimitat, constitucional i institucional.
Pablo Iglesias, per la seva part va voler parlar del problema que té l'esquerra anticapitalista respecte al debat sobre les institucions i va diferenciar dues postures habituals de l'esquerra. D'una banda va utilitzar la cita de Jesucrist "el meu regne no és d'aquest món" per parlar d'aquella esquerra totalment al·lèrgica a les institucions i partidària de no tacar-se les mans el més mínim a l'hora de governar per no cometre cap error. D'altra banda va referir-se a una altra esquerra, la que es conforma amb "la medalla de bronze", que aspira a una forquilla d'entre el 3% i l'11% dels vots amb la qual obtenir prou representació per condicionar el partit que governi, però sense uns objectius reals de governar per ella mateixa.
Iglesias va situar l'inici del règim actual en el 23F de 1981. "El 23F és un procés consensuat amb les elits.", va afirmar. Segons ell, va servir per apartar un Suárez que es considerava que ja havia complert amb la seva tasca, per espantar el PSOE i obligar-lo a moderar-se, per legitimar la monarquia i per fer el cop de gràcia al Partit Comunista. Respecte al canvi d'aquest règim va explicar que el sistema polític de la transició es fonamentava en un sistema econòmic concret però que això havia canviat amb la crisi econòmica. Iglesias va diferenciar aquesta crisi econòmica pel fet que afecta les classes mitjanes, "l'últim cop que a Alemanya es van tocar les classes mitjanes ja sabem què va passar" va dir en referència al nazisme. Com a conseqüència d'aquesta crisi econòmica també considera que s'ha generat una crisi territorial, provocant que CiU s'allunyi de la seva tradicional moderació i es situï en el sobiranisme. "CiU no s'atreviria a proposar un canvi com el que proposa en una altra situació", va dir.
Finalment, va tornar a referir-se a les dues esquerres que havia definit abans, la de "el meu regne no és d'aquest món" i la de la medalla de bronze. Va explicar que el moment d'assolir el govern és ara i que l'esquerra antiinstitucions no pot estar esperant perpètuament a que la societat mostri les condicions necessàries per fer una revolució. De la mateixa manera, va instar a l'esquerra ja institucional a deixar d'intentar ser la tercera via i fixar-se com a objectiu l'obtenció del govern.
El casal popular 3 voltes rebel és un projecte impulsat per la Trobada Alternativa de Nou Barris que va néixer l'any passat amb l'objectiu de crear un espai social, democràtic i autogestionat on crear una xarxa veïnal i organitzar xerrades i debats de diversa temàtica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada