El passat 15 d'octubre l'Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB es va omplir per escoltar el debat Llengua, mitjans i identitat entre el director del diari Ara Carles Capdevila, la presidenta d'Omnium Cultural Muriel Casals i l'escriptora Empar Moliner. El debat va ser moderat per Joan Manuel Tresseras, exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació durant el Segon Tripartit i professor del Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB.
 |
D'esquerra a dreta: Empar Moliner, Carles Capdevila
i Muriel Casals. Fotografia: Arnau Lleonart |
Com a acte previ a la festa de la Facultat de Ciències de la Comunicació es va celebrar a l'Aula Magna un debat titulat Llengua, mitjans i identitat. Tres personalitats conegudes en l'àmbit dels mitjans de comunicació i la cultura catalana com Carles Capdevila, Empar Moliner i Muriel Casals van donar la seva opinió sobre el català, els mitjans de comunicació del país i la identitat pròpia enmig del context de la transició nacional que ha iniciat Catalunya.
Respecte a la llengua, Joan Manuel Tresserras va destacar la bona salud del català donant la següent dada: més de 10 milions de persones parlen el català, la meitat dels quals no van tenir-la com a llengua materna. A més, va ressaltar que és una de les llengües més actives a Internet, malgrat que l'Estat vulgui considerar-la "una anomalia". Seguint aquesta idea de la normalització lingüística, Carles Capdevila va explicar que mentre es gestava el diari
Ara no va caldre indicar que la llengua emprada seria el català perquè era quelcom que ja es donava per fet.
Empar Moliner va voler rebaixar l'optimisme assegurant que el català no estava normalitzat perquè no era present a totes les esferes del llenguatge. Així, de manera irònica va comentar que "l'únic camell que parla en català és el de
La Riera". També va lamentar la pèrdua del català més genuí i va dir que, segons com, li feia vergonya parlar de "color carbassa" perquè ha estat substituït pel "color taronja".
Muriel Casals va posar l'experiència a l'acte i va explicar la defensa que
Omnium Cultural ha estat fent del català des de la seva fundació l'any 1961. "Es volia ensenyar català a aquells que no l'havien aprés a casa" va dir Casals. A més, va remarcar la tossuderia d'
Omnium per no permetre que el català esdevingués minoritari: "Calia salvar la llengua per salvar el país. Ara cal salvar el país per salvar la llengua".
Sobre el tema de la identitat, els ponents van estar d'acord en vincular-la amb el català. Casals va assenyalar que pels catalans, el fet que un immigrant aprengui la llengua catalana fa que se'l consideri amb facilitat un nou català. Més enllà de la relació entre la llengua i la identitat, els ponents van coincidir amb Tresserras quan va afirmar que "actualment, la cultura catalana no és identitària". A més, va definir l'essència de la cultura catalana dient que és "la curiositat il·limitada per les altres cultures des de la vivència desacomplexada de la cultura pròpia".
Qui més va parlar sobre els mitjans de comunicació va ser Carles Capdevila, que va explicar la gestació del diari
Ara. El fet d'haver engegat un diari enmig d'una època convulsa tant per la situació política com per la crisi econòmica fa que Capdevila defineixi els impulsors de l'
Ara com a optimistes. El director de l'
Ara va explicar que el diari va néixer amb l'ajuda dels lectors gràcies a les xarxes socials i per tant va defensar el
feedback entre lectors i diari. També va abordar un dels temes més polèmics que ha envoltat el diari des del seu naixement: el fet d'haver de pagar per llegir articles d'un diari digital. Capdevila va defensar que s'hagin de pagar els continguts per no haver de dependre de patrocinis i aconseguir així una independència periodística.
A causa del context polític actual era impossible que no s'esmentés el debat sobre la independència de Catalunya i va ser Muriel Casals qui va assumir aquest paper. "Els anys de democràcia han desmentit l'esperança del catalanisme d'ajudar Espanya a ser plural. Espanya no vol ser plural", va dir. També va afirmar que la millor manera de relacionar-se amb Espanya era fent-ho de la mateixa manera que ho fa Portugal. Muriel va assegurar que allò ho deia per patriotisme català i patriotisme europeu ja que considera Europa una pàtria en construcció. "Cal garantir a Europa l'accés a la cultura catalana", va dir.
Durant el torn de preguntes es van tractar altres temes com estils d'escriptura, la llengua estàndard, la situació del català a les Illes Balears i Pitiüses i la importància de Twitter i les xarxes socials.